Jak vybrat nejlepší pracovní obuv do lesa

Pevná obuv je při pohybu v lese klíčová, ať už pracujete v oboru lesnictví nebo jste jen milovníky túr po přírodě. Podívejte se, jak vybrat tu správnou pracovní obuv do lesa, která vám poskytne dostatečný stupeň ochrany a budete-li chtít, poslouží i ve volném čase.

Co musí boty splňovat?

Nejprve se podíváme na vlastnosti, které musí pracovní boty do lesa mít, a nezbytné požadavky na bezpečnost.

Ještě před nákupem si ujasněte, k jakému účelu boty potřebujete. Kupříkladu dřevorubec se neobejde bez vyztužené špice a myslivec zase nedá dopustit na holínky s izolací proti chladu. Zpravidla se ale pro práci v lese nejvíce hodí pevná kotníková obuv, která vás sice do jisté míry limituje v pohybu, ale nabízí vám znatelně vyšší stupeň ochrany než polobotky. V neposlední řadě vám poskytuje dostatečnou oporu při chůzi, zpevňuje kotník a minimalizuje riziko úrazu vlivem špatného došlápnutí.

Pro práci v lese pořizujte obuv splňující bezpečnostní normu EN ISO 20345:2012, jedná se tedy o tzv. bezpečnostní obuv opatřenou ochrannou špičkou (tužinkou). Obuv tohoto typu vás ochrání před nárazem energií až 200 J a stlačením silou do 15 kN.

Správná pracovní obuv určená pro pracovníky v lese má uzavřenou patní část, tlumí nárazy při chůzi, má podešev odolnou proti propíchnutí a je voděodolná. Obuv pro dřevorubce pak navíc musí bezpodmínečně chránit proti proříznutí motorovou pilou.

Další užitečné vlastnosti

Nezbytné parametry vhodné pracovní obuvi do lesa už jsme si rozebrali a nyní se podíváme na vlastnosti bot, které mohou ještě o stupeň zvýšit váš komfort i bezpečí.

Speciální antibakteriální úprava zabraňující tvorbě bakterií a plísní najde uplatnění nejen v potravinářském průmyslu, ale i ve vlhkém prostředí našich lesů. Navíc se s touto úpravou nemusíte obávat zápachu nohou.

Reflexní prvky se vám budou hodit převážně za zhoršené viditelnosti – v šeru, mlze nebo dešti. Pracovní obuv s reflexními prvky zajistí, že budete vidět za každé situace, a zvýší tak vaši bezpečnost.

Běžnou vlastností u tohoto typu obuvi je také odolnost proti palivovým olejům a pohonným hmotám, která se vám obzvlášť vyplatí při práci s motorovou pilou nebo jinou technikou.

Náš tip na pracovní obuv pro lesníky

 

Jak vybrat nejlepší pracovní obuv do lesa: Holínky Cofra Hunter

Holínky Cofra NEW HUNTER S5 CI SRC

Pracovní holínky Cofra Hunter jsou skvělou obuví pro lesníky, která udrží nohy v suchu a pohodlí za každého počasí. Podšívka bot zajišťuje dokonalou ochranu proti chladu až do -25 °C a protiskluzová podrážka vám zajistí stabilitu i v náročném terénu. Boty jsou vybaveny ocelovou špičkou a podešví, jsou tedy vysoce odolné proti propíchnutí a poskytnou vašim nohám tu nejvyšší možnou ochranu.

Náš tip na pracovní obuv pro dřevorubce

 

Jak vybrat nejlepší pracovní obuv do lesa: Cofra Woodsman

Pracovní obuv Cofra Woodsman BIS A E P FO WRU SRC

Vysoká pracovní obuv Cofra Woodsman je ideální součástí výbavy dřevorubce. Je vyrobena z voděodolné kůže s ochranou proti průrazu i prořezu motorovou pilou a je vybavena ochrannou ocelovou špičkou. Podšívka z prodyšné textilie absorbuje vlhkost a postará se o maximální možný komfort.

Náš tip na zimní pracovní obuv do lesa

Jak vybrat nejlepší pracovní obuv do lesa: Cofra New Ural

Pracovní obuv Cofra New Ural UK S3 CI SRC

Zimní pracovní obuv Cofra New Ural s ochranou proti chladu jsou naším posledním tipem na boty vhodné pro práci v lese. Vnitřní podšívka z příjemné umělé kožešiny se postará o váš dokonalý tepelný komfort v zimním období. Obuv je odolná proti průrazu a díky ocelové špičce i podešvi zajistí ochranu vašich nohou před nárazem nebo stlačením.